5 simpele tips om gezonder te eten

Vraag aan een willekeurige Nederlander of hij/ zij gezond eet en je zult meestal het antwoord: ‘ja’ te horen krijgen. Maar helaas blijkt uit recent onderzoek door het RIVM (Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu) weer dat we toch echt minder gezond eten dan we denken. Het RIVM heeft onderzoek gedaan naar onze eetgewoonten en dit vergeleken met de Richtlijnen Goede Voeding. En daar zit helaas nogal een verschil in.

In het kort

Slechts 1 op de 7 volwassenen eet voldoende groente en fruit. Bij kinderen ligt dit aantal nog lager! Daarnaast eten we te weinig noten en peulvruchten.
We drinken nog teveel suikerhoudende dranken en eten teveel zout, gemiddeld 8 gram in plaats van de aanbevolen 6 gram zout per dag. 80% van het zout wat we eten krijgen we binnen door het eten van producten waar de fabrikant zout aan heeft toegevoegd.

Gezonder eten hoeft niet moeilijk te zijn

  1. Eet minstens 250 gram groente en fruit per dag. Bij de maaltijden of als tussendoortje; lekker en gezond!walnoten, dieetadvies Caron
  2. Eet elke dag 15 gram ongezouten noten. Weeg het voor de grap eens af. Niet zo moeilijk om te halen toch? Pindakaas van 100% pinda’s telt ook mee. Noten en pinda’s zijn lekker als tussendoortje, maar ook lekker verwerkt in een salade, door de yoghurt of in menggerechten.
  3. Eet wekelijks peulvruchten. Bruine bonen, linzen, kidneybonen, kikkererwten; lekker en gezond als vleesvervanger in de warme maaltijd, verwerkt als soep of door een salade.
  4. Beperk het gebruik van suikerhoudende dranken. Deze dranken maken je dik, zonder dat ze verzadiging geven. Je krijgt er onbewust veel suiker mee binnen.
  5. Eet minder zout. Let op wat je koopt, maak zo min mogelijk gebruik van bewerkte producten en kook zo puur mogelijk.

Je eet gezond als je veel vers, plantaardig en onbewerkt voedsel neemt en varieert.

2 gedachtes over “5 simpele tips om gezonder te eten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s