Feestje?

Vandaag is het de Dag van de Diëtist!
Tijd voor een feestje, want ik hou enorm van mijn vak en dat mag gevierd worden. Hoe komt het dan dat ik me eigenlijk helemaal niet zo feestelijk voel?

Dat heeft alles te maken met het gebrek aan waardering voor de diëtist. Niet van mijn patiënten/ cliënten. Integendeel! Zij maken dat ik elke dag weer met veel plezier en inspiratie naar mijn werk ga. Zij maken van mijn werk een feestje. Zij maken dat ik keer op keer tegen mezelf en anderen zeg dat ik zo’n geweldig vak heb.

De diëtist levert de maatschappij veel geld op

Maar mijn werk als diëtist is niet een hobby en ook geen vrijwilligerswerk.  Het is mijn bron van inkomsten. En net als iedereen hoop je betaald te worden naar wat je waard bent. En daar zit nu de crux.

Uit diverse recente onderzoeken blijkt dat diëtisten de maatschappij veel geld opleveren. Door een goed dieet- of voedingsadvies hebben mensen vaak minder medicijnen nodig, worden ze minder vaak ziek en genezen ze sneller. Dit verlaagt niet alleen de zorgkosten, maar ook kosten die te maken hebben met bijvoorbeeld ziekteverzuim. Bovendien geven veel mensen na begeleiding door een diëtist aan dat ze zich veel fijner voelen en dat de ziektelast is verminderd.
Je mag toch hopen dat dit gegeven er toe leidt dat diëtisten een eerlijk inkomen kunnen verdienen.

Al 11 jaar hetzelfde tarief

Het uurtarief is in 2007 door de NZA vastgesteld voor dieetbehandeling. De jaren daarna zijn de kosten voor de bedrijfsvoering (huur, opleidingen, software e.d.) flink gestegen, maar het uurtarief voor de diëtist niet. Het is niet eens geïndexeerd.
Daarnaast blijkt uit kostprijsonderzoek dat we van een 8-urige werkdag gemiddeld maar 5,3 uur kunnen declareren. En dat is ook echt mijn ervaring. Je wil je patiënten een advies op maat geven en dat kost tijd. Veel tijd. Als je dan weet dat mensen maar 3 uur vergoed krijgen, declareer je niet alles.

indirecte uren niet vergoed

En dat wordt vanaf 2019 nog erger. Als een diëtist een gesprek met een patiënt heeft gehad, is het werk nog niet klaar. Ook bijvoorbeeld het berekenen van de eiwitbehoefte, overleg voeren met wijkverpleging en mantelzorgers en het dossier bijwerken horen erbij. Die uren worden vanaf 2019 niet meer vergoed, tenzij de patiënt erbij blijft zitten als de diëtist dit werk verricht. Een onmogelijke en klantonvriendelijke eis.

Verplicht klanttevredenheidsonderzoek

Een aantal zorgverzekeraars gaan vanaf 2019 daarnaast diëtisten en andere paramedici verplichten om PREM (Patient Reported Experience Measures) te gebruiken, een systeem om de klanttevredenheid te meten. Dit systeem moet een praktijk zelf betalen, net zoals de tijd voor het afnemen en de registratie van de vragenlijsten.

red_de_dietist dieetadvies Caron

Red de Diëtist

We hebben het als diëtisten lang ‘geslikt’, maar nu is ook voor ons de grens bereikt. Helaas hebben we niet zoveel mogelijkheden om actie te voeren. We mogen ons niet verenigen in onze actie. Het niet tekenen van de contracten met zorgverzekeraars heeft negatieve gevolgen voor onze patiënten, want zij krijgen dan de dieetbehandeling niet meer volledig vergoed. Het voelt als een wurggreep waar we in zitten.

Wat we wel kunnen doen is aandacht en begrip vragen voor onze situatie als diëtist (en andere paramedici). Steun ons door actie-berichten te delen en laat aan je zorgverzekeraar weten dat je het er niet mee eens bent!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s