Ik ben dol op soep. Lekker als tussendoortje, maaltijd of voorafje. Het is bovendien vaak een prima manier om extra groente te eten. Zoals bijvoorbeeld deze uiensoep. Ik heb 200 gram ui (dus groente) per persoon in verwerkt. Dan heb je je portie groente al bijna gehad.
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 800 g uien
- 50 g vloeibare margarine
- 2 el bloem
- 1 tl peper
- 1½ bouillon (ik nam groentebouillonpoeder)
- 2 takjes tijm
- ½ stokbrood
- 150 g geraspte Zwitserse gruyère (kaas)
Zo maak je het
- Snijd de uien in dunne ringen. Verhit de vloeibare margarine in een pan met dikke bodem en bak de ui 30 min. op laag vuur. Roer regelmatig.
- Voeg de bloem en peper toe en laat in 5 min. op laag vuur gaar worden. Voeg de hete bouillon en tijm toe. Breng de soep aan de kook, draai het vuur laag en laat 20 min. zachtjes koken.
- Verwarm ondertussen de ovengrill voor op de hoogste stand. Snijd het stokbrood in een sneetje per persoon en rooster deze tijdens het voorverwarmen van de oven bovenin in ca. 4 min. goudbruin.
- Neem de tijm uit de pan. Verdeel de soep over de kommen en bestrooi met ⅓ van de kaas. Leg in elke kom 1 sneetje geroosterd stokbrood en verdeel de rest van de kaas erover. Zet de soepkommen boven in de oven en gril ca. 5 min. tot de kaas gesmolten is.