Afvallen met Mindf*ck

Omdat ik oudejaarsavond met vrienden gevierd heb, heb ik vanavond pas gekeken naar de oudejaarsavond aflevering van het geweldige programma Mindf*ck. In deze aflevering laat illusionist Victor Mids zien hoe je met (optische) illusies je eetgedrag kunt beïnvloeden.

Dooreten tot je bord leeg is

Zonder iets in de gaten te hebben kregen proefpersonen soep aangeboden in een bord welke met een slangetje verbonden was met een grote bak warme soep. De hoeveelheid die ze aten werd ongemerkt meteen aangevuld. Resultaat: sommige personen aten wel 1,5 liter soep en merkte pas na een half uur dat er iets vreemd was.
Dit komt omdat je, als je aan het eten bent, pas na ongeveer 20 minuten een gevoel van verzadiging krijgt.

Dus: probeer rustig te eten. Hiermee voorkom je dat je al (te)veel gegeten hebt voordat je het gevoel hebt genoeg te hebben. Victor geeft een tip om langzamer (en dus minder) te eten, namelijk: eet met je niet dominante hand. Dat gaat moeilijker, waardoor je echt minder binnen krijgt.

Dit experiment laat ook zien dat we vaak dooreten totdat de portie op is. Of deze portie nu groot of klein is. Het helpt dus ook om een kleine portie te nemen. Maak een kleinere portie klaar, schep minder op en haal minder in huis.

Dieetadvies Oirschot, grote portiesHerken je dit? Je hebt zin in iets lekkers bij de koffie en krijgt een stroopwafel aangeboden. Deze eet je helemaal op, terwijl je met een mini stroopwafel waarschijnlijk ook tevreden was geweest. Maar we eten nu eenmaal meestal door tot de portie op is. Porties worden in onze maatschappij helaas steeds groter. Zakken chips zijn groter dan vroeger. Een portie popcorn in de bioscoop is gegroeid, evenals de hoeveelheid frisdrank. Resultaat is dat je als je de hele portie neemt dus meer calorieën binnen krijgt dan vroeger.

Klein bord

dieetadvies Caron, kleine portiesEen bekend gegeven: eenzelfde portie lijkt op een klein bordje of in een klein schaaltje groter, dan op een groot bord of in een grotere schaal. Een mooi voorbeeld van optische illusie.

Doe hier je voordeel mee en pak in het vervolg kleiner servies voor een calorierijke maaltijd, snacks, nootjes en chips.

Rood bord

Weet je dat je onbewust minder eet als je servies een contrasterende kleur heeft van hetgeen je eet? En uit onderzoek blijkt dat mensen het minst eten van rood servies. Dus eet je iets waarvan je weet dat je beter een kleine portie kunt nemen? Neem een rood bord!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s