Restjes

Mijn kinderen wonen niet meer thuis en mijn man is meestal wel, maar niet altijd thuis met het eten. Het komt dus voor dat ik alleen eet. Het is dan voor mij altijd een leuke uitdaging om iets lekker voor mezelf klaar te maken van de restjes die ik vind in de koelkast en voorraad kast.

Zonde om voedsel weg te gooien. Koken met restjes is goed voor je portemonnee en het milieu. Bovendien is het leuk, want met een beetje creativiteit kom je tot de verrassendste combinaties. Dus duik eens in je koelkast, diepvries en voorraadkast en kijk eens wat je allemaal hebt.

restjes, vegetarisch, dieetadvies OirschotVandaag maakte ik van een restje bloemkool en broccoli een puree (met een restje kruiden roomkaas erdoor) en roerbakte ik uien en courgette met paprika. Daarbij bakte ik plakjes tofu die over waren.

 

 

 

Tips

Natuurlijk kan ik je hier geen standaard recept geven, omdat ik natuurlijk niet weet welke restjes je hebt, maar ik geef je wel wat tips voor het verwerken van restjes.

  1. Vul op receptensites in de zoekfunctie één of meerdere van je restjes in. Zo vind je snel een nieuw recept om ze in te verwerken.
  2. Soep, salades, omelet en roerbakgerechten zijn ideaal om restjes te verwerken.
  3. Vries groenten in als je ze niet op tijd op kunt eten. Dat doe je door ze kort te koken en in te vriezen. Verhit groente goed na het ontdooien, dat geldt zowel voor bereide als onbereide groente.
  4. Brood over? Maak een tosti, verwerk het in een ovengerecht of maak je eigen croutons.
  5. Van fruit wat echt op moet maak je (met wat zuivel) snel een smoothie of verwerk het door je yoghurt of salade. Fruit meebakken met je vlees of vis (denk aan gebakken banaan bij kip of vis) kan ook heel smakelijk zijn.
  6. Wist je dat je zuivel niet direct hoeft weg te gooien na het verstrijken van de THT-datum? Beoordeel de kwaliteit door te ruiken en een beetje te proeven. Verwerk restjes melk in soep, saus of maak er lekker cappuccino mee.

Geen bedorven kliekjes

Natuurlijk is het bij het bereiden en eten van kliekjes wel belangrijk dat je ervoor zorgt dat je geen bedorven voedsel eet. Laat restjes daarom altijd snel afkoelen, doe ze in goed afsluitbare bakjes en zet in de koelkast of vriezer. Eet kliekjes uit de koelkast binnen 2 dagen op. In de vriezer zijn ze 3 maanden houdbaar. Verhit kliekjes en restjes altijd goed na het ontdooien.
Verwarm kliekjes door en door om alle bacteriën te doden. Schep het eten ook goed om tijdens het verhitten, ook bij opwarmen in de magnetron. Daardoor wordt het hele gerecht overal even heet. Gooi kliekjes die al een keer opgewarmd zijn en die alsnog overblijven weg.

Een gedachte over “Restjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s