Diëtist of gewichtsconsulent?

Vorige week publiceerde de Consumentenbond de resultaten van een onderzoek naar de kwaliteit van gewichtsconsulenten. De titel zegt genoeg over het resultaat: Kwaliteit gewichtsconsulenten wisselt sterk. Veel gewichtsconsulenten bleken niet naar de medische situatie en gezondheidsklachten te vragen. De helft informeerde niet naar medicijngebruik. Dit zijn essentiële vragen, omdat gewichtsconsulenten bij medische klachten niet zelf advies mogen geven, maar door moeten verwijzen naar een diëtist of huisarts.

Over één kam scheren

Veel media hebben de publicatie van dit onderzoek opgepakt en er verslag van gedaan. Helaas blijkt dat ook veel journalisten niet weten dat een gewichtsconsultent geen diëtist is. Hierdoor kan het zomaar zijn dat je artikelen bent tegen gekomen met als titel: ‘Dieetadvies vaak onder de maat’, ‘Diëtisten leveren broddelwerk’. Terwijl het in het onderzoek helemaal niet ging om diëtisten!

Ken jij het verschil?

Op zich niet zo gek dat dit misverstand bestaat, want veel mensen associëren een ‘diëtist’ toch nog steeds vooral met ‘afvallen’ en dat is ook precies datgene waar de gewichtsconsult zich op richt.

Een diëtist is dé deskundige als het gaat om voeding bij zowel ziekte als gezondheid en heeft hiervoor de 4-jarige HBO opleiding Voeding en Diëtetiek gevolgd.
De combinatie van voeding en medische klachten maakt dat een diëtist niet alleen veel weet van eten, maar ook medische kennis heeft.

Een gewichtsconsulent kan diverse cursussen gevolgd hebben. Ook schriftelijke cursussen leiden op tot gewichtsconsulent. Een vooropleiding is vaak niet nodig.
Bij hem of haar kun je niet terecht als je medische klachten hebt. Een consulent is speciaal opgeleid om gezonde mensen met gewichtsproblemen te begeleiden. De adviezen hebben vaak als doel om je een gezondere leefstijl aan te leren.
Over het algemeen begeleidt een gewichtsconsult mensen met een BMI  tussen de 18,5 en 30. Bij medische klachten en/of een BMI vanaf 30 zal een consulent je doorverwijzen naar de huisarts of diëtist.

dieetadvies Oirschot, gewichtsconsulent of diëtist

Een diëtist moet ingeschreven zijn in het Kwaliteitsregister Paramedici. Om ingeschreven te kunnen zijn, moet hij/ zij voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen en kunnen aantonen up-to-date te blijven door het volgen van opleidingen en cursussen.
Voor een gewichtsconsulent is geen kwaliteitsregister. Wel stelt de beroepsvereniging kwaliteitseisen. Dus kies je voor een gewichtsconsulent, kijk dan altijd vooraf of hij/zij is ingeschreven bij de beroepsvereniging BGN.

‘Diëtist’ is een beschermde titel.

Alleen mensen die een diploma Voeding en Diëtetiek hebben gehaald mogen zich zo noemen. Dit in tegenstelling tot de termen als:  ‘gewichtsconsulent’, ‘voedingsconsulent’, ‘voedingsdeskundige’, ‘voedingstherapeut, enz.. Deze titels zijn niet beschermd en iedereen mag zich zo noemen. Informeer dus vooraf goed bij wie je terecht komt.

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s